Carolien Adriaansche

Recycle kunstenaar Carolien Adriaansche (Rietveld Academie 1991) geeft sinds 2005 workshops die geïnspireerd zijn op haar eigen beeldende kunst. Het begon allemaal met de workshop BergavalBeest. Nu, 10 jaar later, wordt zij bijgestaan door een aantal afvaljuffen-en meesters om aan de grote vraag van recycle workshops te voldoen.

Carolien Adriaansche – nieuw leven uit veelheid
Frietvorkjes, naaimachinelampjes, afwasmiddelflessen, speldenknoppen,kroonsteentjes, schroeven, bouten, doppen van wasmiddelflessen,vleugelmoeren, kousjes, tuitjes, sinaasappelnetjes, samen met nog honderden andere voorwerpjes, onderdelen en verpakkingen. Dit alles in dozen, zakken en los gestapeld in een oud klaslokaal. Een veelheid die geen chaos wordt omdat het op vorm en kleur is gerangschikt. Het is de wereld van kunstenares Carolien Adriaansche.

Adriaansche verzamelt. En hoe. Haar kinderen kregen friet op voorwaarde dat ze daarna de vorkjes inleverden; tijdens de vakantie in Frankrijk werden tientallen twee literflessen vloeibaar wasmiddel gekocht van zoveel mogelijk verschillende merken vanwege de gekleurde doppen;  chips en chocolade werden gegeten vanwege de kleurrijke verpakkingen; de naaimachine-winkel om de hoek spaart kapotte lampjes voor haar.

Adriaansche heeft een klein legertje van assistenten die spullen verzamelen. Dat doen ze in opdracht, maar ook op eigen initiatief. Uit de veelheid van voorwerpen (afgedankt, weggegooid, gebruikt, rommel) schept Adriaansche een nieuwe ordening. Onderdelen die in hun werkzame leven niets met elkaar te maken hadden, die stammen uit volkomen verschillende werelden, worden door Adriaansche aan elkaar gesmeed tot een nieuw levend geheel. Dat herschikken der elementen is een ambacht op zich. Het wonder voltrekt zich wanneer uit de samenstelling een zelfstandig en onvermijdelijk object wordt geboren. Plotseling worden een onooglijk lampje en een suf frietvorkje een gevleugeld insect. Een insect dat leeft, bezig met landen, of op het punt om weg te vliegen. Een diertje dat zich natuurlijk gedraagt en dat de schoonheid van de natuur in zich heeft. Een diertje dat het verdient om gedetermineerd te worden: het is de soort BzzBulb die voorkomt in zwermen van honderd.
Henk Heijnen van Kunstuitleen Gouda Regio

Meer info over mijn kunst kunt u vinden op mijn site: Carolien Adriaansche

Geen opmerkingen:

Een reactie posten