05-05-2012

plastic soup

De cijfers liegen er niet om. Jaarlijks wordt in de Noordzee ruim 20.000 ton afval gedumpt, waaronder heel wat plastic. Wereldwijd is het afval in zee een groot probleem. Van al het afval in zee en op de stranden is tussen de 70 en 90 procent plastic. Dieren raken verstrikt in plastic zakken of nylon netten. Dopjes worden aangezien voor voedsel. Zij blijven in de maag zitten, waardoor het hongergevoel van het dier wordt weggenomen en ze verhongeren.
De fotograaf Chris Jordan heeft een indrukwekkende fotoserie gemaakt van Albatrossen die door het plastic om het leven kwamen.

Met mijn workshops probeer ik ook het probleem 'plastic soup' onder de aandacht te brengen. Voorbeelden van deze workshops zijn:

Schildpadden in Scheveningen

Voor het project 'Hoe?Zee!' in 2010 van het HML maakte ik de workshop 'Schildpadden in Scheveningen'.
Door de klimaatverandering warmt de Noordzee zo erg op dat er over niet al te lange tijd ook in Scheveningen schildpadden aan land  komen. Voor het zover is kunnen de leerlingen in deze workshop zelf al schildpadden maken van strandafval.
Dat strandafval komt van schepen zoals netten en touw en van recreanten zoals slippers en plastic flessen. Al dit afval is door het zeewater schoongespoeld en goed geschikt om te recyclen tot iets veel beters.


Strandafvalbeesten

In 2008  gaf ik tijdens het festival 'de zee komt' op het Zuiderstrand in Den Haag de workshop 'strandafvalbeesten' aan leerlingen van BS de Parkiet en bezoekers van het strand.

Botenrace

In de zomermaanden geef ik deze workshop op basisscholen en BSO's.
Ook hier is het uitgangspunt de plastic soup in zee.
Van melkpakken en petflesjes bouwen we de bootjes. De zeilen maken we van chips of snoepzakken . Daarna gaan we naar buiten en houden een echte race in een sloot of vijver in de buurt. Alle boten worden natuurlijk na afloop uit de sloot gevist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten