02-01-2014

de zwerm

In opdracht van architectenbureau de jong gortemaker algra maakte ik een relatie geschenk. Dit nieuwjaarsgeschenk werd verstuurd  aan 100 opdrachtgevers. Bij het relatiegeschenk zit een kaart met een foto van de zwerm en een foto van mij in mijn atelier, beiden gemaakt door jhoeko, mijn vaste fotograaf. Op de kaart ook een tekst geschreven door Henk Heijnen van Kunstuitleen Gouda Regio.

Carolien Adriaansche – nieuw leven uit veelheid

Frietvorkjes, naaimachinelampjes, afwasmiddelflessen, speldenknoppen,kroonsteentjes, schroeven, bouten, doppen van wasmiddelflessen,vleugelmoeren, kousjes, tuitjes, sinaasappelnetjes, samen met nog honderden andere voorwerpjes, onderdelen en verpakkingen. Dit alles in dozen, zakken en los gestapeld in een oud klaslokaal. Een veelheid die geen chaos wordt omdat het op vorm en kleur is gerangschikt. Het is de wereld van kunstenares Carolien Adriaansche.
 
Adriaansche verzamelt. En hoe. Haar kinderen kregen friet op voorwaarde dat ze daarna de vorkjes inleverden; tijdens de vakantie in Frankrijk werden tientallen twee literflessen vloeibaar wasmiddel gekocht van zoveel mogelijk verschillende merken vanwege de gekleurde doppen;  chips en chocolade werden gegeten vanwege de kleurrijke verpakkingen; de naaimachine-winkel om de hoek spaart kapotte lampjes voor haar.

 
Adriaansche heeft een klein legertje van assistenten die spullen verzamelen. Dat doen ze in opdracht, maar ook op eigen initiatief. Uit de veelheid van voorwerpen (afgedankt, weggegooid, gebruikt, rommel) schept Adriaansche een nieuwe ordening. Onderdelen die in hun werkzame leven niets met elkaar te maken hadden, die stammen uit volkomen verschillende werelden, worden door Adriaansche aan elkaar gesmeed tot een nieuw levend geheel. Dat herschikken der elementen is een ambacht op zich. Het wonder voltrekt zich wanneer uit de samenstelling een zelfstandig en onvermijdelijk object wordt geboren. Plotseling worden een onooglijk lampje en een suf frietvorkje een gevleugeld insect. Een insect dat leeft, bezig met landen, of op het punt om weg te vliegen. Een diertje dat zich natuurlijk gedraagt en dat de schoonheid van de natuur in zich heeft. Een diertje dat het verdient om gedetermineerd te worden: het is de soort BzzBulb die voorkomt in zwermen van honderd.

Kunstenaar: Carolien Adriaansche
Titel: ‘BzzBulb’
Oplage: 100 unieke exemplaren
Jaar: 2013
 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten